De systeemhelm is de meest populaire helm onder motorrijders. Desondanks heeft deze helm buiten een hele hoop voordelen ook nog een aantal nadelen. Ik dit artikel worden de voor- en nadelen kort toegelicht zodat een keuze maken voor de juiste helm misschien wat makkelijker wordt!

Voordelen

 Door het opklapbare stuk in de helm is het gemakkelijk om te communiceren. Je hoeft niet helemaal je helm af te zetten als je bijvoorbeeld even snel wat bij het tankstation wilt halen.

Wanneer er sprake is van een ongeval is het gezicht heel makkelijk te bereiken. Er kan dus snel hulp worden verleend als er bijvoorbeeld beademing nodig is. Je hoeft hiervoor dan alleen maar het opklapbare deel van de motorhelm omhoog te doen.

Ook biedt de systeemhelm gewoon hele goede bescherming. Een systeemhelm heeft een opklapbaar kin-stuk en het hoofd wordt net als het gezicht omsloten als het beschermingsdeel van de kin naar beneden staat. Daardoor wordt er een hele goede bescherming gegarandeerd indien er sprake zou zijn van een ongeval.

Verder is deze helm ook heel handig voor brildragers omdat de bril makkelijk op en af kan worden gezet.

Tot slot is er door de populariteit van dit soort helmen een groot aanbod dat mogelijkheden biedt ten aanzien van de gewenste eigenschappen.

Nadelen

 Doordat door de systeemhelm je hele hoofd omsloten wordt is het zich naar links en rechts lichtelijk beperkt.

Ook kan deze helm in de zomer nogal warm zijn doordat hij dus zo goed omsloten is. Wat dan wel weer handig is, is dat bij lage temperaturen het kin-stuk omhoog kan worden geklapt wat frisse lucht toe laat.

Verder kan er condens op het vizier ontstaan doordat de helm zo goed afgesloten is. Hierdoor wordt het zicht beperkt. Wel is hier een oplossing voor bedacht wat het zogenaamde pinlock systeem heet. Door dit systeem wordt condens voorkomen.

En dan het laatste nadeel is dat er windruis kan ontstaan wanneer er op een snelweg gereden wordt. Als je een perfecte pasvorm hebt en de kwaliteit van de helm goed op orde is kan dit problemen worden voorkomen.