Motorrijders komen soms op een punt in hun leven dat ze hun geliefde motor moeten verkopen. Een motor verkopen gaat niet vanzelf, de verkoop kan een uitdaging zijn. De bijkomende stress kun je echter minimaliseren door grondig onderzoek te doen en je goed te voorbereiden. Dit kan inhouden dat je meer moet doen dan alleen je motor oppoetsen en een advertentie plaatsen. We hebben een paar eenvoudige stappen die je helpen deze verkoopervaring soepel te verlopen.

Lees voor tips over welk motorslot het beste is voor jouw motor ons vorige artikel.

Doe je onderzoek

Een van de eerste dingen die je moet doen als je een motorfiets verkoopt, is de waarde ervan te bepalen. Hoewel Suzuki motoren misschien een speciaal plekje in jouw hart hebben, kan het voorkomen dat het niet onder alle kopers even populair is. Over het algemeen wordt de waarde bepaald door de staat van de motor. Denk aan kleine deuken, krassen of misschien mechanische problemen. Ook is het verstandig om onderzoek te doen naar vergelijkbare motoren in jouw regio.

Krijg een quote

Je kunt de marktwaarden van motoren vinden in lokale advertenties, websites en nationale motorspecifieke advertenties. Wanneer je zelf hebt geklust aan je motor kan het wat lastiger worden om een exacte prijsindicatie te krijgen van je motor. Mogelijk moet je dan je eigen oordeel gebruiken en een redelijke schatting maken.

Bereid je motor voor

Voordat je reclame maakt voor je motor en een advertentie plaatst moet je een aantal voorbereidingen treffen. Begin met het schoonmaken van je motorfiets. Geef het de gebruikelijke schoonmaak om alledaags gruis en vuil te verwijderen en doe een meer diepgaande reiniging van potentieel over het hoofd geziene gebieden. Besteed extra aandacht voor de zitting en met name de vuilresten die zich kunnen ophopen onder het zadel. Maak de accuklemmen schoon door te schrobben. Verwijder eventuele kalkaanslag en oppervlakteroest van chroom of metalen onderdelen. Misschien lukt het je ook om lichte krasjes en teervlekken te verwijderen. Rond het af door je motor een waslaag te geven. Controleer daarnaast ook: banden en wielen;  verlichting en elektriciteit; olie en andere vloeistoffen; chassis; etc.

Plaats een duidelijke advertentie

Je kunt het makkelijkste je motor aanbieden op online marktplaatsen en motor platformen die hier specifiek voor bedoelt zijn. Het is daarnaast erg belangrijk om eerlijk te zijn in de beschrijving van je motor. Vermeld hierbij details over het merk, model, prijs en kilometerafstand.

Foto’s van je motor kunnen erg belangrijk zijn. Ze zijn onmisbaar om de aandacht te trekken van potentiele kopers. Fotografeer je motor tegen een eenvoudige achtergrond. Voorkom schaduwen en fotografeer het liefst buiten op een lichte dag. Maak uitgebreide foto’s van alle zijden. Ook kun je eventueel foto’s van opvallende kenmerken en accessoires toevoegen.

Werk samen met kopers

Transparantie is de weg, dus wees op de hoogte van de wensen van je potentiele koper. Zelfs wanneer je je motor hebt afgesteld en weet dat hij rijklaar is, kan het nog steeds fijn zijn om een monteur het te laten controleren. Op die manier heb je een bewijs bon van de controle bovenop de andere benodigde documenten. Dit zorgt voor meer vertrouwen, en er is een grote kans dat kopers ernaar vragen.