zelfvertrouwen

We weten allemaal dat zelfvertrouwen van cruciaal belang is voor zowel persoonlijk als zakelijk succes. Ondanks een track record van succes in een bepaalde situatie, kunnen we echter nog steeds het gevoel hebben dat we over het algemeen en zelfs in die situatie wensten dat we meer vertrouwen hadden. 

Ons onderzoek wijst uit dat er twee niveaus van zelfvertrouwen zijn: intern en situationeel.

Intern Zelfvertrouwen

Intern zelfvertrouwen is geworteld in zelfdiscipline, wat leidt tot zelfrespect, wat resulteert in zelfvertrouwen. Het zijn deze factoren van zelfdiscipline en zelfrespect die resulteren in ons interne zelfvertrouwen en het startpunt is voor ons niveau van vertrouwen in een bepaalde situatie. Dit is de reden waarom zoveel pogingen om zelfvertrouwen te vergroten mislukken omdat mensen proberen een uitkomst (zelfvertrouwen) te veranderen zonder de bron van die uitkomst aan te spreken.

Situationeel Zelfvertrouwen

Situationeel (sociaal, werk, recreatief, etc.) zelfvertrouwen is een combinatie van ons interne zelfvertrouwen aangepast aan eerdere ervaringen, indien die er zijn, en percepties over ons vermogen in die specifieke situatie. Deze mix van interne/externe drijfveren van zelfvertrouwen verklaart waarom sommige mensen comfortabeler zijn bij het benaderen van een compleet nieuwe situatie dan anderen, of omgaan met verrassingen.

Deze interne/externe mix is ​​ook waarom sommige mensen nooit lijken het gewenste niveau van zelfvertrouwen in een bepaalde situatie  te kunnen bereiken, ongeacht hun ervaringsniveau in die situatie. Hun interne vertrouwensniveau kan eenvoudig zo zijn dat zelfs als er positieve situationele ervaringen aan worden toegevoegd, het algemene niveau van zelfvertrouwen gewoon niet hoog genoeg is. Alleen door te focussen op hun zelfdiscipline en zelfrespect zullen ze in staat zijn om dat algemene niveau van zelfvertrouwen te verhogen naar het niveau dat ze willen.

Deze mix is ​​ook de reden waarom sommige mensen snel over een “mislukking” of een negatieve ervaring raken, terwijl anderen er diep door beschadigd lijken te zijn. Degenen met een hoog niveau van intern zelfvertrouwen zijn in zekere zin geïsoleerd van de negatieve ervaring in verband met die ene situatie en kunnen energie halen uit hun innerlijke zelfvertrouwen om hiervan te leren en verder te gaan.

Zelfvertrouwen Opbouwen

Ver van gedreven te worden door een houding, wordt zelfvertrouwen opgebouwd door acties en ervaringen en het startpunt is bij onszelf. Als je een hoog niveau van zelfvertrouwen wilt opbouwen, is het belangrijk om je minder op zelfvertrouwen te concentreren en meer op zelfdiscipline. Je succes beheerst je en bouwt niet alleen je vaardigheden, maar ook je gevoel van zelfrespect op. Wanneer je jezelf respecteert, zul je van nature meer vertrouwen hebben in een bepaalde situatie en tegenslagen kunnen afwimpelen en uitdagingen kunnen aangaan.

Lees verder: Zelfvertrouwen definitie