Wanneer je een beroep uitvoert of een bedrijf runt, waarbij werkkleding vereist is, is het van belang je hier goed in te verdiepen. In de praktijk wil het vaak voorkomen dat werknemers de verkeerde werkkleding dragen. Hierbij kun je denken aan te grote of juist te kleine maten of bepaalde stoffen die de comfort van de werknemer niet ten goede komen. In dit artikel leggen we je daarom uit wat het belang is van de juiste werkkleding en hoe je dit het beste kunt uitkiezen.

Veiligheid voorop

Het belangrijkste van goede werkkleding is uiteraard de veiligheid. Werkkleding wordt gedragen, omdat je wilt dat je werknemers in de hoogste veiligheid kunnen werken. Hierbij kun je denken aan de juiste veiligheidshelmen of werklaarzen. Ook zijn er pakken die ervoor zorgen dat het lichaam zelf wordt beschermd, denk hierbij aan de schouders, knieën en borst. Bekijk allereerst goed wat de werkzaamheden zijn en baseer daarop welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen. Dit verschilt voor ieder beroep.

Uitstraling

Naast de veiligheid dat werkkleding mee kan brengen, komt het ook ten goede van de uitstraling van het bedrijf. Een doktersjas zorgt ervoor dat een arts er professioneel en betrouwbaar uitziet. Een uniform van een brandweer, politie of marechaussee toont de autoriteit en het belang van de functie aan. Zo heeft ieder beroep zijn eigen uitstraling en daarop baseer je welk uniform er nodig is.

Vermijden van hiërarchie

Dit geldt uiteraard niet voor ieder beroep, maar een uniform kan ervoor zorgen dat er meer gelijkheid ontstaat. Wanneer iedereen dezelfde kleding draagt, is niemand beter dan de rest. Echter zijn er beroepen waarbij je dit niet wilt. Denk aan de luchtvaart, waarbij de stewardessen onderscheiden worden van de piloten. Of het leger, waarbij iedere rang een ander outfit krijgt. Kijk dus ook hierbij weer naar wat voor bedrijf je runt en welke kleding hier het beste bij past.

Klik hier voor meer informatie over alle soorten werkkleding.