Je bent aan het kijken voor een nieuwe auto. Je oriënteert je ook in het buitenland. Dan heb je vast al eens aan jezelf de vraag gesteld ‘wat gaat een auto importeren kosten?’ Want hoeveel kost het om een auto vanuit het buitenland naar Nederland te importeren? En wat komt daar allemaal bij kijken? In dit blog leggen we het uit. 

 

Zelf regelen of een expert? 

Op de website van de RDW of via een expert op het gebied van auto’s importeren kom je er achter welke documenten je exact nodig hebt. Je kunt het importeren van de auto uitbesteden, maar je kunt het ook zelf doen. Ga je het importeren zelf regelen? Dan is het belangrijk dat je de documentatie van de auto al in je bezit hebt voordat je naar de RDW gaat, zoals als, indien beschikbaar een Apk-keuring, buitenlandse kentekens en een certificaat van overeenstemming van de vorige eigenaar. 

 

Auto importeren kosten?

Wanneer je een auto wil importeren gaat dit gepaard met kosten. Of je het nou zelf gaat doen of dat je een expert in de hand neemt, de vraag ‘wat gaat een auto importeren kosten’ komt altijd terug. Zo moet je natuurlijk een bedrag betalen voor de auto zelf aan de vorige eigenaar, vaak komen hier ook btw kosten bij die gelden in het land waar je de auto koopt. Maar er komen ook andere kosten bij kijken. Zo is het verstandig om de auto te laten keuren door een onafhankelijke partij. Vooral bij tweedehands auto’s. 

 

Transport van de auto 

Daarnaast moet de auto ook naar Nederland komen. Je kunt natuurlijk de auto zelf naar Nederland rijden. Hou er dan rekening mee dat je de kosten hebt om bij de verkopende partij te komen, je de benzine voor de terugreis moet betalen en je kosten maakt voor een tijdelijk kenteken. Maar je kunt de auto ook laten transporteren naar Nederland met bijvoorbeeld een vrachtwagen. Vaak kun je dit via een auto-import expert regelen.  

 

Invoeren van de auto 

Nadat de auto in Nederland is aangekomen, moet deze worden ingevoerd bij de RDW en betaald u BPM bij de douane. De RDW bekend leges en het op naam zetten van de auto kost natuurlijk ook geld. Hierna ben je nog de BPM-afdracht verschuldigd bij de douane. Vaak kan een auto-import expert je helpen bij het krijgen van de meest gunstige Btw-aftrek. Bovendien kunnen ze je vaak een indicatie geven van de BPM-afdracht. 

 

Wat het importeren van een auto uit het buitenland uiteindelijk gaat kosten, is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je geen zorgen, dan kun je kiezen voor een organisatie die voor je het proces van een auto importeren kan regelen. Maar je kun het natuurlijk ook zelf regelen.