De ochtend begon al niet zo lekker: de wekker ging niet af dus je had je verslapen, in alle haaste gooide je ook nog koffie over je broek die je dus ook snel moet verwisselen. Eenmaal in de auto probeer je zo snel mogelijk op je werk te komen, helemaal omdat binnenkort dat ene belangrijke functioneringsgesprek met je baas is. En dan gebeurt het: vanuit het niets schiet een auto voor je langs en remt ineens heel snel af. Jij remt snel af, maar knalt toch tegen de auto aan. Gelukkig voel je nergens pijn en heeft de andere bestuurder ook geen letsel, maar toch staan jullie daar allebei op de weg bij te komen van de schrik en met een kapotte auto. Ondertussen probeer jij weer op een rijtje te krijgen wat je allemaal precies moet doen bij een aanrijding.

Bekijk de schade en vorm geen gevaar voor anderen

We begrijpen dat je bij een aanrijding altijd moet bijkomen van de schrik. Maar handel daarna snel, zodat je geen gevaar vormt voor anderen. Zet bijvoorbeeld een gevarendriehoek neer om alle weggebruikers al vanaf een afstand te laten weten dat ze om jullie heen moeten rijden. Daarna is het verstandig om gelijk te bekijken wat de schade is. Bij lichte schade en geen letsel ben je niet verplicht om de politie in te schakelen. Maar hoe de situatie is beschreven in het voorbeeld is het wel wettelijk verplicht. Zij kunnen proces-verbaal voor je opmaken. Maak in de tussentijd ook foto’s van de schade aan de auto’s. Omdat de voertuigen waarschijnlijk snel verplaatst moeten worden in verband met de andere weggebruikers, is het dus achteraf lastig om voor de verzekering aan te tonen wat er precies is gebeurd. De foto’s kunnen je daarbij helpen. Wissel ondertussen ook de gegevens met de andere persoon uit voor de verzekering.

Ga op zoek naar getuigen

Bij een aanrijding gebeurt het vaak dat ook andere weggebruikers de auto aan de kant zetten om te komen helpen. In dit geval is het aan te raden om ook aan deze personen te vragen of ze precies hebben gezien wat er gebeurd is. We willen niet beweren dat bij elke aanrijding de een steeds met de vinger naar de ander wijst, maar het is in verband met de verzekering altijd goed om ook het verhaal van een onafhankelijk persoon te horen. Noteer de gegevens van je getuigen en laat ze verder hun weg vervolgen om onnodige opstoppingen in het verkeer te voorkomen.

 

Denk goed om jezelf

Alle gegevens zijn genoteerd, de politie is geweest en jullie kunnen allebei je weg weer vervolgen. Maar wat ga jij precies doen? Ga je alsnog naar je werk? Of neem je liever even een dag om thuis bij te komen van alles. Denk in dit geval goed om jezelf en neem voldoende rust om lichamelijke klachten te voorkomen. Je hebt tenslotte een flinke klap opgevangen. Indien het kan, neem dan ook gelijk contact op met je garage voor de reparatie van de autoschade. Wellicht kunnen zij ook een vervangende auto aan je uitlenen, zodat je de volgende dag weer de weg op kunt.